Unikátní vzdělávací hra o vodě Strom života si získává školáky

Děti v základních školách v Moravskoslezském kraji jsou nadšené interaktivní hrou, díky které se učí o významu vody pro člověka a přírodu

Ostrava 5. 5. 2016 – Žáci šesti základních škol v Moravskoslezském kraji se mohli v dubnu díky spolupráci společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava s experty na interaktivní vzdělávací programy zúčastnit vzdělávacího programu Strom života. Ten jim zážitkovou formou přibližuje význam vody pro životní prostředí a člověka. Daná hra je vůbec první svého druhu v České republice, která se komplexně zabývá problematikou vody.

Program odstartoval v polovině dubna ve školách na Opavsku, v květnu se tým realizátorů přesouvá také do ostatních oblastí kraje (Novojičínsko, Frýdecko-Místecko). Další školy budou následovat v červnu, protože možnost se programu zúčastnit se dočkala v regionu velké odezvy a pozitivních reakcí jak ze strany škol, tak starostek a starostů měst a obcí. Pokračovat se bude po prázdninách.

„Reakce ze strany dětí, ale i učitelů jsou skvělé. Musím přiznat, že jsme velice mile překvapeni, jak děti v šestých a sedmých třídách na hru pozitivně reagují. Je na nich vidět nadšení učit se zábavnou formou nové věci o významu vody pro člověka a přírodu. V zaujetí hrou si ani neuvědomují, kolik nových informací o fyzikálních nebo chemických vlastnostech vody se dozvídají. Stejně tak máme radost, že původně soupeřící týmy v průběhu hry pochopí, že pro odvrácení přírodní katastrofy, která by v případě znečištění nebo vyčerpání vodních zdrojů mohla nastat, je místo vzájemných střetů nutná spolupráce,“ říká jeden z autorů hry Josef Kundrát, jinak také doktorand na katedře psychologie Univerzity Palackého v Olomouci.

Daný typ hry je jedinečný vysokou mírou zapojení dětí a emočním dopadem na ně, čímž se odlišuje od obvyklých metod výuky. Navíc rozvíjí měkké dovednosti jako komunikace, spolupráce nebo řešení specifických problémů v praxi. Hra, která je určena pro žáky druhých stupňů základních škol, probíhá přímo ve školách, děti nemusí nikam jezdit.

Vše začíná stavbou kulis a úvodním workshopem, kde se děti i vyučující společně naučí hru hrát, následně probíhá samotná herní aktivita, v níž se nešetří praktickými pokusy, dramatickými zápletkami, napínavým příběhem a věrohodnými rekvizitami. Nakonec si žáci upevní a osvojí získané poznatky.

„Těší mě, že hra, kterou jsme ve spolupráci s odborníky na tento typ vzdělávacích programů vyvinuli, získala natolik pozitivní ohlas mezi učiteli a žáky ze základních škol. Tuto naši nabídku ocenili na setkání, která jsme v dubnu uspořádali, také starostky a starostové obcí a měst. Na regionu, v němž působíme, nám záleží a myslíme si, že začít hovořit o významu vody pro člověka i přírodu a odpovědném nakládání s vodními zdroji u dětí v základních školách má jasný smysl,“ říká generální ředitel Anatol Pšenička.

Pro editory

• Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava a.s. je rozhodujícím dodavatelem pitné vody v Moravskoslezském kraji a dlouhodobě se řadí mezi přední firmy na vodárenském trhu v ČR.
  • Hlavní výrobní činností je výroba a dodávky pitné vody a odvádění a čistění odpadních vod.
  • V roce 2015 společnost vyrobila 64 448 tisíc m3 pitné vody, což odpovídá spotřebě na obyvatele a den u vody fakturované celkem 129 litrů, u vody fakturované domácnostem 88 litrů.
  • Společnost SmVaK Ostrava provozuje kanalizační síť s délkou 1744 kilometrů v 76 městech a obcích. Na ni je připojeno více než 521 000 obyvatel. V provozu je 111 kanalizačních čerpacích stanic a 65 čistíren odpadních vod s celkovou kapacitou 268 680 m3 za den. V roce 2015 odváděla společnost odpadní vodu z 52 171 kanalizačních přípojek a bylo odkanalizováno více než 28 milionů m3 odpadních vod.
  • Ostravský oblastní vodovod (OOV) je základním výrobním a distribučním systémem zajišťujícím dodávku pitné vody v Moravskoslezském kraji. Délka vodovodní sítě je téměř 500 kilometrů převážně ocelového potrubí. Má tři úpravny vody s celkovou kapacitou 4850 litrů za sekundu, které upravují vodu z údolních nádrží Kružberk, Morávka a Šance ve správě státního podniku Povodí Odry. Objem 121 vodojemů systému je 302 060 m3 vody.
  • Rozhodujícím vlastníkem společnosti SmVaK je Aqualia Czech S.L.