SmVaK Ostrava budou provozovat kanalizaci v Dolních Domaslavicích

SmVaK Ostrava zvítězily v koncesním řízení a budou od 1. října provozovat kanalizaci v obci u Žermanické přehrady. Odpadní vody budou odváděny do čistírny odpadních vod v Soběšovicích

Ostrava 16. 9. 2016 – Stavba kanalizace v Dolních Domaslavicích byla součástí sanací ekologických škod v projektu Rozšíření odkanalizování pravého břehu Žermanické přehrady, obec Dolní Domaslavice I. a II. etapa. Jde o gravitační a tlakovou splaškovou kanalizaci s lokálním čerpáním odpadních vod prostřednictvím deseti nově vybudovaných podzemních čerpacích stanic. Společnost SmVaK bude kanalizaci provozovat pět let.

„Přebíráme nově vybudovanou kanalizaci s tím, že ji budeme zkušebně provozovat, jak udávají záruční podmínky dodavatele stavby, a postupně se budou napojovat jednotliví obyvatelé obce. Samozřejmě je výhodou, že kanalizace je napojena na naši čistírnu odpadních vod v Soběšovicích, která disponuje dostatečnou volnou kapacitou, odpovídající technologií a kvalifikovaným personálem,“ říká ředitel kanalizací společnosti SmVaK Jan Tlolka.

Součástí stavby jsou také kanalizační odbočení pro domovní přípojky, kterých bylo vybudováno více než 240. Odbočky z kanalizačních řadů jsou zakončeny revizní šachtou, do níž budou zaústěny přípojky z jednotlivých nemovitostí.

V průběhu stavby bylo vybudováno 9 342 metrů gravitační a 3 605 metrů tlakové kanalizace. Na trase se nachází také deset čerpacích stanic s moderním elektronickým zařízením, které umožňuje dálkový monitoring a ovládání.

„Poděkování si zaslouží všichni, kdo trpělivě snášeli problémy, které s sebou takto významná stavba logicky přináší. Pevně věřím, že jsme v koncesním řízení vybrali dobře, když jsme vsadili na největší vodohospodářskou firmu v regionu s dlouholetou zkušeností v této oblasti a spolupráce bude fungovat k všestranné spokojenosti. Při výběru provozovatele jsme byli velice pečliví a požadovali jsme splnění řady technických, ekonomických i personálních aspektů.
Odměnou pro všechny obyvatele bude kvalitnější voda v přehradě, čistší veřejná prostranství a časem určitě také lepší kvalita podzemní vody,“
popisuje starosta obce Pavel Postůvka.

Společnost SmVaK Ostrava provozuje kanalizační síť s délkou 1774 kilometrů v 76 městech a obcích. Na ni je připojeno více než 521 000 obyvatel. V provozu je 111 kanalizačních čerpacích stanic a 65 čistíren odpadních vod s celkovou kapacitou 268 680 m3 za den. V roce 2015 odváděla společnost odpadní vodu z 52 112 kanalizačních přípojek a bylo odkanalizováno více než 28 milionů m3 odpadních vod.
Kromě měst a obcí v Moravskoslezském kraji provozuje od 1. ledna 2016 také kanalizaci a čistírnu odpadních vod v obci Velké Losiny v podhůří Jeseníků v Olomouckém kraji.

„Úspěchu si vážíme a věříme, že s našimi službami budou občané v Dolních Domaslavicích spokojeni. V naší společnosti pracují kvalifikovaní lidé, kteří dokážou řešit jak běžné provozní záležitosti a problémy, tak umí poskytnout zákazníkům potřebné konzultace v záležitostech týkajících se pitné nebo odpadní vody,“ uzavírá generální ředitel společnosti SmVaK Anatol Pšenička.