Setki gości zwiedziły zakłady naszej spółki SmVaK Ostrawa

Z okazji obchodów Światowego Dnia Wody swoje podwoje dla obywateli otworzyły Zakład uzdatniania wody pitnej w gminie Nová Ves koło Frýdlanta nad Ostrawicą oraz cztery oczyszczalnie ścieków. Dzieci i rodzice mogli zapoznać się z procesem produkcji wody pitnej, sposobami wyszukiwania awarii w sieci wodociągowej oraz metodami oczyszczania ścieków.

Ostrawa 25. 3. 2017 – Ponad czterysta gości (zwłaszcza rodzin z dziećmi) skorzystało z wyjątkowego zaproszenia, jakie z okazji Światowego Dnia Wody skierowało do obywateli przedsiębiorstwo Północnomorawskie Wodociągi i Kanalizacje Ostrawa. Firma otwarła dla zwiedzających swe zakłady oczyszczania ścieków w Opawie, Nowym Jiczinie, Karwinie i Frydku-Mistku oraz zakład uzdatniania wody pitnej w gminie Nová Ves koło Frýdlanta nad Ostrawicą. Podwoje zakładów otwarły się w trakcie ich pracy, a goście w większości wypełnili do ostatniego zaoferowane miejsca da zwiedzających.

Zakład uzdatniana wody Nová Ves z mocą produkcyjną 2.200 litrów wody pitnej na sekundę jest największym tego typu urządzeniem w Beskidach; dostarcza wodę do około 60 miast i wsi w regionie, ale również w pasie nadgranicznym Polski. Zwiedzający dowiedzieli się, jakim procesom poddawana jest surowa woda ze zbiorników Szańce, zanim trafi do konsumentów.
Myślę, że znaczna część społeczeństwa nie ma zbyt wielkiego pojęcia, co wszystko trzeba zrobić dla tego, by w domu można było tylko przekręcić kurek i uzyskać wysokiej jakości wodę pitną. Gościom pokazaliśmy wszystko krok po kroku; wyjaśniliśmy wszystkie zawiłości wysoce zaawansowanego technicznie i ciekawego procesu uzdatniania wody surowej na wodę do picia. Z wielu pytań, jakie otrzymaliśmy, mam podstawy sądzić, że jest to przy odpowiedniej prezentacji, zwłaszcza dla osób zainteresowanych sprawami techniki, atrakcyjny temat. Oczywiście budynek filtrów, który stanowi serce zakładu uzdatniania, zdobi wrażenie na każdego człowieka, który znajdzie się w nim po raz pierwszy. Dostrzegłem to na twarzach naszych gości. Być może między tymi, którzy wciąż uczęszczają do szkoły - a było ich wśród zwiedzających wielu – jest jakiś przyszły pracownik zakładów wodnych”, powiedział dyrektor Ostrawskich Wodociągów Regionalnych Jiří Komínek.

Po zwiedzeniu zakładu uzdatniania wody zainteresowane osoby mogły poznać tajniki specjalnego samochodu wyposażonego w nowoczesną technologię. Pracownicy pokazali im, w jaki sposób można zlokalizować usterki w rurach używając specjalnego mikrofonu ze sprężeniem graficznym i akustycznym i jakie czynniki (rury z tworzyw sztucznych, zewnętrzne źródła hałasu i zgiełku, naprawy rurociągów w przeszłości bez wprowadzenia ich do ewidencji) mogą utrudnić ten proces.

We wszystkich czterech oczyszczalniach ścieków w miastach na prawach powiatu w całym regionie morawsko-śląskim zwiedzający mieli okazję przejść całą drogę wody, która spływa do zakładu zanieczyszczona, aż do etatu końcowego, gdy po oczyszczeniu jest z  powrotem oddawana do środowiska naturalnego. Pracowników wyjaśnili im wszystkie etapy procesu oraz to, jakie parametry wody należy osiągnąć zgodnie z obowiązującymi przepisami, zanim zostanie wypuszczona z powrotem do przyrody.

Poza ofertą zwiedzania w towarzystwie eksperta, który wcielił się w przewodnika, w zakładach oczyszczania ścieków był do dyspozycji specjalistyczny samochód wodno-kanalizacyjny do usuwania niedrożności w kanalizacji, studzienkach wpustowych. Pracownicy przedstawili zainteresowanym osobom, jakimi technologiami dysponuje samochód i jakie jest jego zastosowanie w praktyce.

„Była to dla nas dalsza okazja do edukowania obywateli, co nie należy wlewać lub wrzucać do systemu kanalizacyjnego i jakie trudności mogą te nieodpowiednie przedmioty lub substancje spowodować w procesie czyszczenia. To duży problem, z którym stale borykamy się w naszych zakładach. Pomimo naszych wysiłków czynionych w zakresie edukacji publicznej sytuacja nie ulega poprawie. Doszliśmy od wniosku, że musimy skupić się na najmłodszych obywatelach, a była to najbardziej liczna grupa wśród zwiedzających. To oni mogą wpływać na osoby dorosłe, aby przez swoje zachowanie nie utrudniali zadania stojącego przed pracownikami oczyszczającymi ścieki, nie stwarzali dalszych problemów technicznych w sieci kanalizacyjnej lub w zakładach oczyszczania ścieków i przede wszystkim nie szkodzili środowisku naturalnemu”, mówi dyrektor zakładów wodno-kanalizacyjnych Jan Tlolka.

Światowy Dzień Wody

• Światowy Dzień Wody został ustanowiony w dniu 22 marca 1993 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych po spotkaniu w 1992 roku w Rio de Janeiro w Brazylii. Powodem był przede wszystkim fakt, że około miliarda ludzi na świecie cierpi z powodu niedostatku czystej wody pitnej lub nie ma do niej dostępu w ogóle.

• Przez podejmowanie tematów związanych z kwestią niedoboru wody ONZ i organizacje pozarządowe skupiają się przede wszystkim na problemie czystości wody i ochrony źródeł oraz odpowiedniego zarządzania zasobami wodnymi i ich ochroną.

• Co roku obchody tego dnia przebiegają pod kątem konkretnego tematu. W 2014 roku było to motto Energię czerpię z wody, w roku 2015 Woda i zrównoważony rozwój. W 2016 roku głównym hasłem było Lepsza woda to lepsze miejsca pracy, w tym roku hasłem są - ścieki.

Mgr. Marek Síbrt, rzecznik prasowy