SmVaK Ostrawa ponownie wesprze pracowników działających w sektorze non-profit

W ramach programu Pływamy w tym razem! spółka wodno-kanalizacyjna rozdzieli w tym roku 200.000 koron wśród pracowników, którzy nie są obojętni na jakość życia ludzi w regionie, w którym przyszło im mieszkać.

Ostrawa 16. 2. 2017 – Spółka Północnomorawskie Wodociągi i Kanalizacje Ostrawa wspiera własnych pracowników, którzy w swoim wolnym czasie i najczęściej bez wynagrodzenia pracują w ramach działalności prospołecznej. W związku z tym już po raz drugi firma ogłosiła, że można pozyskać wsparcie finansowe w ramach programu Pływamy w tym razem! Na pomoc mogą liczyć organizacje non-profit, w których udzielają się pracownicy spółki. Pracownicy w tym roku zgłosili 22 projektów o łącznym budżecie przekraczającym 1,7 miliona koron z tym, że wnosili o dotację na ich wdrożenie rzędu 430.000 koron

"W końcu postanowiliśmy wesprzeć dziewiętnaście projektów na łączną kwotę 199.500 koron. Wiemy, że podobne programy od kilku lat realizują inne duże firmy w regionie. Naszą koncepcję programu wdrożyliśmy w roku ubiegłym. Mamy dużo spostrzeżeń, jak nasi pracownicy podchodzą do tego programu, czym są zainteresowani, w jakich kierunkach zmierzają ich działania prospołeczne i co uważają za istotne dla poprawy jakości życia w ich sąsiedztwie.

Doświadczenia zdobyli także, o czym świadczy ilość projektów, które oceniała w tym roku komisja ekspertów, nasi pracownicy. Projekty są lepsze. Nie tylko pod względem formy przygotowania, ale przede wszystkim pod względem planowanego działania. Jestem bardzo zadowolony, że pracownicy zgłosili więcej projektów z celem pomagania ludziom, którzy ze względu na nieszczęśliwe wydarzenia losowe mogą znaleźć się w zagrożeniu, lub tym, dla których los nie był łaskawy", mówi dyrektor generalny SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

Na wsparcie finansowe w tym roku mogą liczyć Szkoła dla Dzieci Specjalnej Troski w Nowym Jiczinie na wyposażenie multisenzorycznych pomieszczeń dla dzieci z wieloma rodzajami niepełnosprawności; środki zostaną też przeznaczone na przygotowanie pracowników terenowych zespołów interwencyjnych pracujących w nagłych przypadkach, na wyposażenie członków ekipy ratunkowej pracujących z psami ratunkowymi lub imprezę charytatywną dla dziewczynki z porażeniem mózgowym.

Również w tym roku nie zostały pominięte działania wspierające aktywne spędzanie wolnego czasu przez dzieci (Klub Młodych Filadelfia lub Klub Pathfinder), a także dalsze działania, począwszy od sportu strażackiego młodzieży poprzez futbol, aerobik aż po badminton.

Zwracamy również uwagę na troskę o środowisko. Interesujący projekt będzie realizowany na przykład w okolicach Hradca nad Morawicą, gdzie przez członków Macierzy Śląskiej podjęte zostaną działania w celu wyczyszczenia i utrzymania źródełek.

"Dla nas nie jest istotne, czy nasi pracownicy są aktywni w klubach sportowych, stowarzyszeniach społecznych czy kulturalnych, czy udzielają się w przygotowaniach imprez dla ogółu społeczeństwa, dla dzieci lub grupy osób niepełnosprawnych lub poszkodowanych społecznie, ewentualnie w kółkach zainteresowań. Istotne jest, że chcą uczestniczyć w rozwoju regionu, w którym żyją.

Ważne jest dla nas, że pracownicy są motywowani do jak najlepszej pracy, bo tylko wtedy będą zadowoleni z usług nasi klienci, ale trzeba też docenić to, co robią w wolnym czasie ", stwierdza Pšenička.

Pływamy w tym razem! w poprzednim roku 2016

• Wsparcie uzyskało 15 projektów na łączną kwotę blisko 200 tysięcy koron. Wymagana kwota pomocy wyniosła 355 tysięcy CZK;

• Zrealizowane zostały projekty o łącznym budżecie 1,1 mln koron;

• Wsparcie uzyskały projektów koncentrujące się na zróżnicowane dziedziny życia;

• Pomoc uzyskały działania na rzecz osób niepełnosprawnych, wydarzenia kulturalne, projekty związane z ochroną środowiska, działania na rzecz dzieci lub działalność klubów sportowych i jednostek OSP;