Jakość wody
Proces produkcji wody pitnej i parametry jakościowe produktu są monitorowane zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, jak również w częstotliwości i zakresie niezbędnymi do kontroli poprawności ustawienia procesów technologicznych. Jakość wody pitnej - poza wykonywaniem badań laboratoryjnych pobranych próbek – w systemie badań ciągłych monitorowany jest szereg wskaźników, dla których ustalono limity higieniczne w czeskim Rozporządzeniu nr 252/2004 Dz.U, w sprawie ustalenia norm higienicznych dla jakości wody pitnej i ciepłej oraz zakresu i minimalnej częstotliwość i badań.
Próbki wody są zgodnie z prawem poddawane badaniom w akredytowanym laboratorium, analizy sprawdzające badanie bieżących próbek wody przeprowadzane są również w laboratoriach pracujących w ramach oczyszczalni ścieków w gminie Vítkov Podhradí i Nova Ves koło Frýdlanta nad Ostrawicą. Firma utrzymuje trwale wysoką jakość dostarczanej wody pitnej.
Wszystkie niezbędne informacje są dostępne w języku czeskim:
Platná legislativa
Kvalita pitné vody v České republice se řídí Zákonem o ochraně veřejného zdraví č. 258/2000 Sb. (v platném znění) a vyhláškami, které se k tomuto zákonu vztahují (Vyhláška č. 252/2004 Sb. pro pitnou vodu, ve které jsou stanoveny hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody ). V těchto předpisech jsou zahrnuty požadavky evropské směrnice pro pitnou vodu (98/83/ES).
Za pitnou vodu je podle platné právní úpravy považována veškerá voda v původním stavu nebo po úpravě, která je určena k pití, vaření, přípravě jídel a nápojů, voda používaná v potravinářství, voda, která je určena k péči o tělo, k čištění předmětů, jež svým určením přicházejí do styku s potravinami nebo lidským tělem, a k dalším účelům lidské spotřeby, a to bez ohledu na její původ, skupenství a způsob jejího dodávání.
Zdravotní nezávadnost a čistota pitné vody musí splňovat hygienické limity mikrobiologických, biologických, fyzikálních, chemických a organoleptických (vzhledových a chuťových) ukazatelů.
Výsledky analýz vzorků pitné vody z vodovodní sítě jsou průběžně prostřednictvím online aplikace Pitná voda (PiVo) zasílány Krajské hygienické stanici Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě. Ta zároveň provádí nezávislou kontrolu kvality námi dodávané pitné vody.
Dle požadavků zákona č. 258/2000 Sb. § 3c v platném znění byly pro všechny lokality v působnosti SmVaK Ostrava zpracovány provozní řády obsahující mimo jiné posouzení a řízení rizik. V případě zjištění významných rizik byla přijata nápravná opatření. Všechny zpracované provozní řády schvaluje Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě a nejpozději do šesti let od schválení budou aktualizovány.
Informace k vybraným ukazatelům
Ukazatel | Informace |
---|---|
Teplota | Optimální teplota z hlediska technologického i pokud jde o zdravotní a chuťové vlastnosti je 8–12°C. |
pH | Tento ukazatel kvality pitné vody vyjadřuje stupeň kyselosti nebo zásaditosti. Voda s nižším pH je agresivní, rozrušuje materiály potrubí, při vyšším pH se snižuje účinnost desinfekce vody. |
CHSK - Mn | Chemická spotřeba kyslíku manganistanem představuje celkový obsah látek (většinou organických), které se oxidují za daných podmínek. Vyšší hodnota tohoto parametru může mít negativní vliv na účinnost dezinfekce. Do vody se tyto látky dostávají jako přirozená složka – huminové látky – nebo jako organické nečistoty |
Železo Fe | Železo se v různých formách ve vodě vyskytuje běžně, vyšší obsah bývá v podzemních a kyselejších vodách. Může mít původ i v korozi vodovodního potrubí. Překročení mezní hodnoty je ze zdravotního hlediska neškodné, může však zhoršit chuťové vlastnosti vody a způsobit například nežádoucí zabarvení prádla při praní. |
Hliník Al | Hliník není akutně toxický. Jeho výskyt ve vodě může být přírodního původu – vyluhováním z půd a podloží, může se také jednat o zbytek hlinitých koagulantů používaných při úpravě vody. |
Amonné ionty NH4+ | Jsou produktem rozkladu dusíkatých organických látek. Ve vyšších koncentracích způsobují snížení účinnosti dezinfekce, případně tvorbu dusitanů v potrubí. |
Dusičnany NO3- | Dusičnany jsou konečným stupněm rozkladu dusíkatých organických látek a v nízkých koncentracích se v pitné vodě běžně nacházejí. Hlavním zdrojem jsou zemědělská hnojiva a odpadní vody. Překročení nejvyšší mezní hodnoty představuje přímé zdravotní riziko pro kojence do 3-4 měsíců věku při přípravě umělé kojenecké výživy. |
Enterokoky | Tyto bakterie většinou pocházejí z trávícího traktu lidí a zvířat. V pitné vodě se nesmějí vyskytovat. Jejich nález znamená možné fekální znečištění nebo závady v úpravě a dezinfekci vody. |
Escherichia coli | Obdobně jako enterokoky indikují fekální znečištění. Vhledem ke své citlivosti k okolním vlivům indikuje čerstvé znečištění. |
Zákal | Zákal patří mezi základní jakostní ukazatele pitné vody. Jeho příčinou jsou jemně rozptýlené částice různého složení a nejčastěji minerálního původu. Překročení mezní hodnoty nemá zdravotní následky. |
Barva | Pitná voda má být bezbarvá. Překročení mezní hodnoty není zdravotně rizikové, ale je nutno zjistit příčinu zabarvení. Může být přírodního původu např. přítomnost huminových látek nebo barevných sloučenin kovů, jako je železo či mangan. Mléčné zabarvení působí vzduch rozpuštěný ve vodě. Stačí nechat vodu několik minut odstát a mléčné zabarvení zmizí. |
Tvrdost | Tvrdost je charakterizována jako koncentrace dvojmocných kationtů vápníku, hořčíku, stroncia a barya, příp. všech vícemocných kationtů kovů alkalických zemin. Za hlavní složku tvrdosti vody je obvykle považován vápník. Ze zdravotního hlediska je obsah vápníku prospěšný. Napomáhá ke zdravému růstu a zabraňuje odvápnění organizmu. Parametry vápník, hořčík a vápník a hořčík (tvrdost vody) jsou dle výše uvedené vyhlášky stanoveny pouze jako doporučená, a tudíž nezávazná, hodnota. Mezná hodnota, a tudíž závazná, je stanovena pouze pro případ umělého snižování obsahu vápníku a hořčíku ve vodě, což SmVaK Ostrava neprovádějí u žádného provozovaného vodního zdroje. Ze zdravotního hlediska je legislativou doporučená společná koncentrace vápníku a hořčíku od 2 mmol/l do 3,5 mmol/l. |
Vápník a hořčík | Přirozená součást vody, součet molárních koncentrací udává výslednou tvrdost vody. |
nebo je zaslat na e-mailovou adresu smvak@smvak.cz.
Doporučení odběratelům mající za cíl zabránění znehodnocení kvality pitné vody
Kvalita pitné vody může být výrazně ovlivněna materiálem a nedostatečnou údržbou vodovodní přípojky a navazujících vnitřních rozvodů. Za tuto činnost zodpovídá jejich majitel. Aby k tomuto nedocházelo, zpracoval Státní zdravotní ústav mimo jiné Desatero správné péče o vnitřní vodovod a ve spolupráci se Spolkovým úřadem pro životní prostředí (Umweltbundesamt) publikaci Pitná voda z kohoutku – Zdravotní aspekty vnitřních vodovodů, jejíž část – Opatření, která by měl provést uživatel na vnitřním vodovodu, pokud bude kratší nebo delší dobu nepřítomen – najdete zde.
Chemické látky a směsi používané k úpravě pitné vody
Síran hlinitý – hydrát Al2(SO4)3 *n H2O – Jedná se o hlinitou sůl používanou jako koagulant při úpravě surové vody na vodu pitnou využívající schopnosti vázat drobné částice do vločkových shluků a následně je separovat na filtračních jednotkách.
Vápenný hydrát – Ca (OH)2 - Používá se k úpravě, navýšení pH pitné vody, snižuje korozivní vlastnosti vody. Vápenný hydrát je dávkován před akumulace ve formě vápenné vody.
Chlor – Cl2 - Je využíván k před oxidaci organických látek ve vodě a dezinfekci pitné vody.
Oxid chloričitý – ClO2 - Používá se k před oxidaci organických látek v surové vodě a k dezinfekci pitné vody.
Chlornan sodný – NaClO – Používá se k dezinfekci pitné vody.
Ozón – O3 - Dávkování ozónu probíhá část roku při zhoršené kvalitě vody přitékající z nádrže Kružberk na Úpravnu vody Podhradí. Používá se k předoxidaci organických látek v surové vodě.
Informace o posouzení a řízení rizik
V návaznosti na ustanovení § 3c), odst. 1), písm. f) Zákona o ochraně veřejného zdraví č.258/2000 Sb. byly pro všechny společností provozované vodovody pro veřejnou potřebu zpracovány v letech 2019-2024 analýzy posouzení a řízení rizik, které byly následně odeslány na příslušná pracoviště orgánu ochrany veřejného zdraví. V případech, kdy byla v rámci analýzy, identifikována rizika, u nichž je nezbytné přijmout nápravná a kontrolní opatření, byla tato opatření definována a jsou průběžně zajišťována.